Adventure Life

Alba-Iulia: Intre istorie si legenda


În antichitate, pe locul actualei cetăți s-a aflat castrul roman Apulum. Orașul a fost între anii 1541 și 1711reședința principilor Transilvaniei și astfel capitala politică a Principatului Transilvaniei.

La 1 decembrie 1918 a fost locul de desfășurare a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a legitimat popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României.

Înainte de cucerirea romană în apropierea actualului oraș exista localitatea dacică Apoulon, important centru fortificat menționat pe hărțile vremii. După cucerirea Daciei de către Traian, orașul s-a numit Apulum, iar fortificația dacică preexistentă a fost extinsă prin efortul soldaților Legiunii a XIII-a Gemina staționate aici. Ruinele zidului roman și ale porții sunt foarte bine conservate și pot fi vizitate în „Traseul celor trei fortificații” din cartierul Cetate.

 • Cetatea Alba Carolina este o fortareata in stil Vauban cu 7 bastioane, construita intre anii 1716-1738, prin munca silnica a 20.000 de iobagi, fiind una dintre cele mai impresionante constructii de acest gen din Europa. Portile I, II, III (cea mai impozanta dintre ele), IV si V au fost recent reconditionate si sunt deschise spre vizitare. In fiecare zi, pe Traseul Portilor cu Celula lui Horea are loc ceremonialul de schimbare a garzii de la poarta a III-a. In partea sudica a cetatii veti putea merge pe traseul celor 3 fortificatii (aflati detalii suplimentare pe blogul lui Marius Rusu):
  • Castrul Roman (din secolele II-III)
  • Cetatea Medievala Balgrad (secolele XVI-XVII)
  • Cetatea Alba Carolina (secolul XVIII)
 • In cadrul Cetatii Alba Carolina mai pot fi vizitate (un traseu virtual puteti urmari pe site-ul Prrimariei):
  • Grupul Statuar al Corifeilor Unirii
  • Celula lui Horea, Closca si Crisan
  • Palatul Apor, cu o arhitectura renascentista, din secolul al XVII-lea
  • Palatul Principilor (resedinta Principilor Transilvaniei), cu numeroase detalii arhitectonice reprezentative pentru renasterea Transilvaniei
  • Obeliscul ridicat in memoria lui Horea Closca si Crisan, avand inscriptia “smerita inchinare lui Horea, Closca si Crisan”, ridicata in 1937, sculptor Ion Negrulea
  • Monumentul de pe Dealul Furcilor, un obelisc din piatra, marcheaza locul unde au fost trasi pe roata cei trei martiri.
  • Statuia Ecvestra a Voievodului Mihai Viteazul (din 1968, sculptor Oscar Han)
  • Monumentul inchinat memoriei lui Avram Iancu
  • Monumentul Custozza, ridicat in amintirea soldatilor si ofiterilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, cazuti in batalia de la Custozza dinn timpul razboiului austro-italian din 1866
  • Monumentul Losenau, ridicat in 1853, in memoria colonelului Losenau, cazut in lupta impotriva trupelor conduse de generalul Bem
  • Busturile Regelui Ferdinand si al Reginei Maria
 • Muzeul National al Unirii Alba Iulia  este unul dintre cele mai importante muzee de istorie, arheologie si etnografie din Romania, prin patrimoniul si insemnatatea sa istorica. Inaugurat in 1888, cuprinde doua cladiri monumente istorice: cladirea Babilon si Sala Unirii (care initial avea destinatia de Cazinou Militar). In cea de-a doua cladire a fost elaborata “Declarata de Unire a Transilvaniei cu Romania”. Aici veti regasi documente si steaguri ale delegatiilor care au venit la Marea Unire, precum si Rezolutia Unirii, gravata pe un perete.

PROGRAM

Unde?

Alba Iulia

Cand

Tot parcursul anului.
Plecare din: Tg Mures, Timisoara, Arad, Oradea, Satu-Mare, Baia-Mare, Sibiu, Alba-Iulia

La cerere se organizeaza plecari si din alte locatii.

Cat costa?

Pretul variaza in functie de numarul de participanti si de localitatea de plecare. Pentru o oferta de pret, va rugam sa completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0774.070.250.

Pretul include:
Transportul cu autocarul
Ghizi turistici si montani atestati
Album foto al excursiei
Echipamente de grup pentru jocurile de echipa pe care le oraganizam cu elevii

Ce vedem si ce facem

Gradina Botanica
Parcul Central “Simion Barnutiu

Teatrul National “Lucian Blaga” si Opera Romana
Muzeul etnografic al Transilvaniei
Observatorul
Mina de sare de la Turda

Rezervarea locurilor se va face în ordinea achitarii taxei de participare

Pentru inscrieri completati formularul de mai jos.